Nazad

Šampionka


Stvorena je ukrštanjem sorti Viljamovka (William's Bon Chrétien) i Druardova maslovka (Président Drouard). Hibridizacija je sprovedena 1952. godine, a za sortu je priznata 1977. godine. Selekcionar je prof. dr Asen Stančević.


Stablo je srednjebujno, robusno, prilično razgranato, slično stablu sorte William's. Deblo je pravo, jako, glatke kore, mrkosive boje. Kruna je srednje široka, jakih ramenih grana, sa uglom grananja oko 600. Dominiraju prstenasti izraštaji i krute rodne grančice, a izvesnu količinu roda donosi i na vitim rodnim grančicama, koje su podložne lomljenju usled prevelike mase plodova. Oblik i boja grančica slični su kao kod sorte William's. Cvetni pupoljci su srednjekrupni, kupaste forme, zatupastog vrha, svetlobraon boje. Lisni pupoljci su sitni, šiljasti, ne priljubljuju se uz grančicu. List je srednjekrupan, eliptičnog oblika. Cvet je srednje krupan, otvoren, bele boje. Pripada grupi sorti srednjepoznog vremena cvetanja, odnosno cveta 1-2 dana pre sorte William's. Dobro je oprašuju: Krasanka (Passe Crassane), Pakhams trijumf (Packhams Triumph), Starkov delišes (Stark Delicious) i Gijotka (Dr J. Guyot). Diploidna je i produkuje dosta polena dobre klijavosti. Prorodi vrlo rano, u drugoj godini po sadnji i rađa redovno i obilno. Umerene je otpornosti prema bolestima i štetočinama, slično sorti Vilijamovka. Ima dobar afinitet sa dunjom.


Plod je vrlo krupan (prosečne mase 250 g), kruškastog oblika (prosečne visine 95 mm i širine 75 mm). Čašica je srednje velika, otvorena, polusavijena, rđaste boje, sa sitnim i šiljastim listićima. Čašično udubljenje je okruglasto, veliko, rđasto obojeno, sa finim naborima. Pokožica je glatka, tanka, sjajna, čvrsto pripijena uz meso ploda. Osnovna boja je zelenkastožuta koja zrenjem prelazi u limunžutu, sa sunčane strane prelivena slabim rumenilom. Meso ploda je beličastožuto, sočno, veoma topivo, slatko-nakiselo, bez kamenih ćelija, veoma prijatne arome, sadrži oko 14% rastvorljivih suvih materija, 11% ukupnih šećera i 0,15% ukupnih kiselina. Semena kućica je mala, jajastog oblika i smeštena u sredini ploda. Semenke su srednje krupne do krupne, jajastog oblika, mrkobraon boje. Peteljka je srednjeduga, prilično debela, mrkosive boje. Peteljkino udubljenje je malo, plitko i malo rebrasto. Plodovi se ne odlikuju dobrom transportabilnošću, zbog nežne i tanke pokožice.


Sazreva u prvoj dekadi septembra, 10-15 dana posle sorte Vilijamovka.


Zbog krupnih i kvalitetnih plodova pogodnih kako za industrijsku preradu, tako i za stonu upotrebu, Šampionka zaslužuje veću zastupljenost u zasadima kruške.

Galerija