Nazad

Junsko zlato


Stvorena je ukrštanjem sorti Trevuška (Précoce de Trévaux) i Julska dekantkinja (Doyenne de Juillet). Hibridizacija je sprovedena 1963. godine, a za sortu je priznata 1978. godine. Selekcionar je prof. dr Asen Stančević.


Stablo je srednjebujno i razgranato. Deblo je pravo, jako, glatke kore. Kruna je srednješiroka, polupiramidalna. Grane su snažne, sa uglom grananja oko 600. Od rodnih grančica dominiraju prstenasti izraštaji, složeno rodno drvo i krute rodne grančice. Grančice su braonsive boje, sa izraženim belim lenticelama. Generativni pupoljci su srednjekrupni, kupaste forme, zatupljenog vrha, svetlobraon boje. Vegetativni pupoljci su sitni do srednjekrupni, zašiljeni i nešto tamniji od cvetnih pupoljaka. List je srednjekrupan, ovalnog oblika. Cvet je srednje krupan, otvoren, bele boje, pravilan. Ranocvetna je sorta i produkuje veliku količinu polena dobre klijavosti. Dobro je oprašuju: Junska lepotica (Bella du Giugno), Šarena julska (Colorée de Juillet), Košija rana (Coscia Precoce) i Butira Moretini (Butirra Precoce Morettini). Prorodi vrlo rano, rađa redovno, obilno i partenokarpno, pa zahteva proređivanje plodova. Relativno je otporna prema mrazevima (zimskim i poznim), suši i prouzrokovaču čađave krastavosti (Venturia pirina Aderh.). Ima dobar afinitet sa dunjom.


Plod je sitan do srednje krupan (prosečne mase 60 g), čigrastog oblika (prosečne visine 58 mm i širine 50 mm). Čašica je mala i poluotvorena. Čašično udubljenje je srednje široko, srednje duboko i neznatno rebrasto. Pokožica ploda je tanka, glatka, sjajna, u osnovi zlatnožuta, a sa sunčane strane prelivena blagim rumenilom. Meso ploda je žućkasto, sočno, topivo, slatkonakiselo, prijatne arome, bez kamenih ćelija, ne gnjili, sadrži 15,7% rastvorljivih suvih materija, 12,2% ukupnih šećera i 0,15% ukupnih kiselina. Semena kućica je mala, jajastog oblika, smeštena bliže čašici ploda. Semenke su sitne, mrkobraon boje i u plodu ih ima 1 do 8, u zavisnosti od oplodnje. Peteljka je kratka, srednjedebela, mrkosive boje, smeštena u vrlo malom, okruglastom udubljenju.


Sazreva krajem juna i jedna je od najranijih sorti kruške u našim uslovima.


Vrlo dobra rana sorta kruške, koja se zbog visoke rodnosti i izražene partenokarpije, u određenom procentu može gajiti u zasadima kruške.

Galerija