Nazad

Julija


Stvorena je ukrštanjem sorti Redheven (Redhaven) i Kolins (Collins) 1970. godine. Za sortu je priznata 1986. godine. Selekcionari su dr Dobrivoje Ogašanović i dr S. A. Paunović.


Stablo je srednjebujno. Kruna je okruglasta. Skeletne grane su jake sa širokim uglom grananja. Rađa na vitim i mešovitim rodnim grančicama. Cvetni pupoljci se nalaze na celoj dužini grančica. Na bujnim prevremenim grančicama cvetni pupoljci se javljaju tek iznad 3-5. internodije. List je srednje veličine, nazubljen, tamnozelene boje, sa izraženim žlezdama. Cvet je relativno sitan, zvonast, sa crvenkastopurpurnim uzanim laticama. Cvet je normalne građe, samooplodna je. Rađa obilno i redovno. Zbog obilnog zametanja obavezno je proređivanje plodova da bi se postigla dobra krupnoća. Osetljiva je na kovrdžavost lista (Taphrina deformans). Otporna na Monilinia sp.


Plod je sitan, 110 - 120 g, visine 59,6 mm, širine 58,0 mm i debljine 56,8 mm, ovalnookruglastog oblika. Pokožica tanka, prekrivena finim maljama. Osnovna boja ploda je žuta, a dopunska crvena pokriva 50-60% površine ploda. Meso je čvrsto, sočno, fine strukture, žute boje, slatko-nakiselog, odličnog ukusa. Šav je dobro izražen i plod deli najčešće na dva asimetrična dela. Bradavica je slabo izražena. Koštica je srednje krupnoće (6,5-8,0 g), visine 38,6 mm, širine 25,2 mm i debljine 17,6 mm. U punoj zrelosti se odvaja od mesa, ne puca.


Sazreva srednjerano, krajem prve dekade jula, odnosno 5-6 dana posle sorte Springold (Springold).


Vrlo rodna, srednje rana sorta sa kvalitetnim plodovima. Zahteva oštru rezidbu i proređivanje plodova. Preporučuje se za gajenje na okućnicama i u plantažnim zasadima.

Galerija