Nazad

Krina


Dobijena je ukrštanjem sorti Vangenhajmova (Wangenheims Frühzwetsche) i Italijanka (Italian Prune) 1977. godine, a za sortu priznata 2005. godine. Autori su dr Dobrivoje Ogašanović, dr Slobodan Milenković i dr Svetlana А. Paunović.


Stablo se odlikuje povećanom bujnošću i vitalnošću. Osnovne grane imaju veliki ugao grananja. Kalemljena na dženarici, prvenstveno rađa na jednogodišnjim grančicama i majskim kiticama. List je jajastog oblika, sa zaoštrenim vrhom, svetlozelene boje i srednje krupnoće. Cvet je srednje veličine, dobro razvijen. Cveta srednje rano, 1-2 dana posle Čačanske rodne. Samoopolodna je i može se gajiti u monosortim zasadima. Sorta je jako visokog potencijala rodnosti, pa je stoga neophodna redovna rezidba da se izbegne alternativno rađanje. Dosta je tolerantna prema poznim mrazevima u vreme cvetanja. Relativno je otporna prema prouzrokovačima plamenjače (Polystigma rubrum Pers.) i rđe šljive (Puccinia pruni spinosae Diet.), a srednje osetljiva prema prouzrokovaču truleži ploda (Monilinia laxa Aderh et Ruhl.). Tolerantna je prema virusu šarke šljive (Plum pox virus). Sa sejancem dženarike, kao podlogom, pokazuje odličnu kompatibilnost.


Plod je sitniji do srednjekrupan, zavisno od opterećenosti rodom (prosečna masa je 27,5 g). Dimenzije ploda su: visina - 41,3 mm, širina - 33,1 mm,debljina - 29,6 mm. Jajastog je oblika, ljubičastoplave boje u punoj zrelosti. Meso je žuto, čvrsto, sočno i slatkog ukusa. U masi ploda učestvuje sa 95%. Sadržaj rastvorljivih suvih materija u mesu ploda varira od 21,5% do 24%, ukupnih šećera 8,57-13,06 %, a ukupnih kiselina 0,64-0,73 %. U odnosu na Čačansku rodnu ima više rastvorljivih suvih materija, a manje kiselina,dok je sadržaj šećera približno isti. Koštica je sitna i kompaktna, svetlije drap boje. Dimenzije koštice su: visina - 23,7 mm, širina - 13,1 mm, debljina - 7,8 mm. Odlično se odvaja od mesa ploda.


Krina sazreva pozno, krajem avgusta i početkom septembra. Plodovi dobro podnose transport i u punoj zrelosti.


Plodovi Krine imaju odlična tehnološka svojstva prvenstveno za sušenje. Suva šljiva je krupna, dobrog izgleda i odličnog kvaliteta. Plodovi se mogu koristiti i za druge vidove prerade (džem, rakija, stona potrošnja). Visokog je potencijala rodnosti, koji ispoljava i u godinama sa poznim mrazom, ali uz redovnu i adekvatnu agro- i pomotehniku.

Galerija