Nazad

Čačanski rubin


Stvorena je 1960. godine ukrštanjem sorti Šase morelo (Shasse Morello) i Kereška (Köröser Weichsel). Za sortu je priznata 1973. godine. Selekcionar je inž. Vojin Bugarčić.


Stablo je slabo do srednjebujno i razgranato. Deblo je pravo, jako, pepeljastosive boje kore. Kruna je polupendulaste forme. Ramene grane su srednjejake i imaju otvoren ugao u odnosu na vodilicu. Rodne grančice su srednjeduge i duge, rodne celom svojom dužinom. Srednje su tanke, pepeljastosive boje sa neupadljivim lenticelama. Lisni pupoljci su sitni i zašiljeni, a cvetni srednjekrupni do krupni, kupasto izduženi. List je relativno krupan, ovalan, tamnozelene boje i nazubljen. Sa naličja ima naglašenu nervaturu. Lisna masa je vrlo izražena.  Cvet je pravilan, dvopolan, bele boje kruničnih listića, srednjekrupan do krupan. Cvetanje je rano do srednje rano. Stvara dosta polena zadovoljavajuće klijavosti. Delimično je samooplodna sorta. Dobro je oprašuju sorte Reksele (Rexelle), Hajmanova konzervna (Heimanns Konservenweichsel), Hajmanov rubin (Heimanns Rubinweichsel). Rodnost je osrednja i uglavnom nezadovoljavajuća, osim u područjima sa hladnijim mikroklimatima i uz obezbeđene dobre oprašivače. Standardne je otpornosti prema prouzrokovačima bolesti i štetočinama. Otporna je na zimske mrazeve. Zbog rastresite krune i retkih plodova, gotovo da nema truljenja i pucanja plodova.


Plod je srednjekrupan do krupan, prosečne mase oko 5,0-5,5 g, bubrežastog oblika (prosečne visine ploda 19,1 mm, širine 21,1 mm i debljine 18,0 mm), crvene boje pokožice. Pokožica je tanka, glatka i sjajna. Mezokarp je mekan, sočan, crvene boje, nakiselo-slatkog ukusa, prijatne arome. Sok je rubin crvene boje. Sadrži oko 15% rastvorljivih suvih materija, od čega 1,4% ukupnih kiselina i 9% ukupnih šećera. Može se konzumirati i kao stona višnja. Koštica je srednjekrupna, bokasto proširena. Peteljka je srednje duga, tanka i u punoj zrelosti plod se od nje lako odvaja. Peteljkino udubljenje je plitko.


Plodovi sazrevaju početkom treće dekade juna, nekoliko dana pre sorte Reksele.


Čačanski rubin je visokokvalitetna sorta višnje tipa marela, ranijeg zrenja, osrednje rodnosti, pogodna za gajenje samo u određenim lokalitetima.

Galerija