Nazad

Šumadinka


Stvorena je 1969. godine ukrštanjem sorti Kereška (Köröser Weichsel) i Hajmanova konzervna (Heimanns Konservenweichsel), a za sortu je priznata 1984. godine. Selekcionari su prof. dr Asen Stančević i prof. dr Petar Mišić.


Stablo je slabo do srednjebujno. Deblo je kratko i pravo, a kora sivobraon boje. Kruna je razgranata, okruglastog oblika. Grane su polusnažne, povijene, širokog ugla grananja. Rodne grančice su duge, rodne celom svojom dužinom, polutanke, sivopepeljaste boje. Vegetativni pupoljci su sitni i šiljasti, a cvetni srednjekrupni, okruglasti, sivobraon boje. List je srednje krupan, ovalan, tamnozlene boje i nazubljen. Ima naglašenu nervaturu sa naličja. Lisna masa nije izražena u odnosu na rod. Cvet je dvopolan, pravilan, srednje krupan. Čašični listići su bele boje. Šumadinka formira puno cveta, i u vreme cvetanja stablo izgleda veoma atraktivno. Pripada grupi srednjecvetnih sorti. Izrazito je samooplodna sorta. Produkuje dosta polena dobre klijavosti, tako da je dobar oprašivač za druge sorte. Prorodi u drugoj godini i rađa redovno i obilno. Osetljiva je na trulež plodova (Monilinia sp.) u vreme dugotrajnih kiša u zrenju.


Plod je krupan, prosečne mase oko 6 g, bubrežastog oblika (prosečne visine ploda 19,8 mm, širine 21,6 mm i debljine 19,1 mm). Pokožica je tamnocrvene boje, glatka i sjajna. Šav nije izražen. Meso ploda je polučvrsto, sočno, rubin crvene boje, kiselkastog ukusa i prijatne arome. Visokog je kvaliteta. Sok je intenzivno obojen. Sadrži 13,6% rastvorljivih suvih materija, 8,5% ukupnih šećera i 1,96% kiselina. Koštica je sitna, okruglastog oblika. Peteljka je srednjeduga, tanka i smeštena u plitkom peteljkinom udubljenju. Udeo jestivog dela (mezokarp i pokožica) u ukupnoj masi ploda je oko 95%.


Šumadinka je sorta poznog vremena zrenja, čiji plodovi sazrevaju posle sorte Keleris 14 (Kelleris 14), odnosno oko 10. jula u uslovima Čačka.


Jedna je od vodećih krupnoplodih sorti višnje obojenog ploda, koja po kvalitetu i rodnosti zaslužuje da se još više širi. Plodovi su dobre transportabilnosti. Pogodni su za svežu potrošnju, ali i za sve vidove prerade. Šumadinka zahteva rezidbu zbog izraženog ogoljavanja grana koje su donele rod.

Galerija