Nazad

Krupna dvorodna


Priznata je za novu sortu 1973. godine. Selekcioneri su prof. dr Petar D. Mišić, Vojin Ž. Bugarčić, dipl. inž. i dr Milomir B. Tešić. Roditelji su Moling eksploit (Malling Exploit) i Rubin (Rubin).


Dvorodna je sorta, srednje bujnosti. Stvara mali broj izdanaka koji su svetle boje. Mlad izdanak je čvrst i prav. Ne stvara sekundarne pupoljke na jednogodišnjim izdancima. Trnovi na izdancima su krupni i retki. Razvija prosečno 13 rodnih grančica, koje su srednje duge (36 cm), a pod teretom roda se ne lome. Vreme kretanja vegetacije i cvetanja je rano. Umerene je rodnosti. Dosta je osetljiva prema zimskim mrazevima.


Plod je vrlo krupan, čvrst, mase 4,5 g. Oblik ploda zarubljeno kupast, crvene boje. Broj koštunica u plodu oko 160. Plod je harmoničnog ukusa. Sadrži 6,4 % šećera, 1,7 % kiselina.


Vreme zrenja prvog roda je vrlo rano, 3-4 dana pre sorte Miling eksploit. Drugi rod donosi tokom septembra i oktobra. Plodovi u cvasti sazrevaju približno istovremeno tako da ima kraći period zrenja u odnosu na druge sorte. Veoma se lako bere. Transportabilnost je zadovoljavajuća.


Pogodna je za upotrebu u svežem stanju i zamrzavanje. Interesantna je za gajenje na okućnici zbog vrlo ranog sazrevanja, vrlo krupnog i kvalitetnog ploda i dvorodnosti, kao i za korišćenje u procesu hibridizacije pri stvaranju novih sorti. Sporadično je zastupljena u sortimentu maline u Srbiji i kolekcijama nekih naučnih instituta u svetu. Više joj odgovaraju područja sa blažom klimom. U oštrijim klimatskim uslovima izdanci izmrzavaju.

Galerija