Nazad

Čačanska bestrna


Selekcionar je dr Miloljub Stanisavljević. Roditelji su Dirksen tornles (Dirksen Thornless) i Blek saten (Black Satin). Ukrštanje je izvedeno 1984. godine, selekcionisana je 1987., a za sortu priznata 1998. godine.


Vrlo bujna je sorta. Stvara 4−5 jakih izdanaka od sredine povijenih, sa kratkim internodijama. Bestrna je. Rodne grančice se razvijaju od osnove izdanaka, sa cvastima na vrhovima u kojima su cvetovi dosta skoncentrisani. Kretanje vegetacije je srednjerano. Cveta srednjepozno. Izuzetno je rodna sorta, prinosi iznose i preko 28 t/ha i u oskudnim uslovima gajenja. Otporna je prema napadu gljivične bolesti koja izaziva žutu rđu listova i letorasta (Kuehneola uredinis Link. Artur). U višegodišnjim ispitivanjima zabeležena su veoma retka oštećenja izdanaka izazvana uticajem niskih zimskih temperatura.


Vrlo krupan, čvrst, masa oko 9,3 g, dok pojedinačni plodovi dostižu 15 g. Oblik ploda izduženo cilindričan, sjajno crne boje. Sadrži prosečno 89 koštunica. Ukus je sladak sa izraženom aromom.


Vreme zrenja je srednjerano. Ima kraći period dozrevanja tako da svi plodovi dozru. Lako se bere, a berbu treba izvoditi blagovremeno. Dobre je transportabilnosti


Pogodna je za korišćenje u svežem stanju, smrzavanje i preradu. U uporednim sortnim ogledima, izvedenim u različitim agroekološkim uslovima ova sorta je pokazala izvanredne rezultate u pogledu rodnosti, kvaliteta plodova i otpornosti prema bolestima i zimskim mrazevima. Vodeća je sorta kupine u našoj zemlji.
U grupi poluuspravnih sorti bez bodlji, Čačanska bestrna učestvuje sa oko 10% u ukupnoj svetskoj produkciji.

Galerija