Nazad

Ibar


Izdvojen je klonskom selekcijom oraha iz prirodne populacije u selu Progorelici, u dolini reke Ibar. Odabiranje je sprovedeno 1969. godine. Selekcionari su prof. dr Staniša A. Paunović i dr Milisav Gavrilović.


Stablo je pravo, široko i snažno, pripada grupi srednjebujnih sorti oraha. Kuruna je retka, široko razvedena, piramidalna, sa srednje dugim, dobro obraslim granama, otvorenih uglova grananja. U kruni nema suvih grana, što ukazuje da nema izmrzavanja od zimskih mrazeva. Kora je sive boje, glatka duž debla i skeletnih grana. Letorasti su pravi, jaki, tamniji od skeletnih grana. Lisni i drvni pupoljci su izraženi, zaobljeni na letorastu. Cvetni pupoljci su krupni, izraženi, zaobljeni i smešteni na vrhu letorasta. List je složen, poređan na lisnoj dršci u grupi od 7-9, dok su najčešće skupine od 5 listova. Zelene je boje, glatke površine, srednjekrupan, izduženo se završava. Cvet je jednodom, po tipu protaginičan. Karakteriše se velikom produkcijom resa u kruni. Cveta srednjekasno, pa time izbegava oštećenja od poznih prolećnih mrazeva. Matično stablo je izuzetno rodno. Kalemljeno stablo rano prorodi i daje odličnu rodnost. Srednje osetljiv je prema prouzrokovaču sive pegavosti lista oraha (Gnomonia juglandis (DC) Trov. f. c. Marssonia juglandis (Lib) Magn.). Ima dobru otpornost prema bolesti crnila ploda i letorasta (Xanthomonas juglandis (Pierce) Drows.).


Plod je srednje krupan, u grupi najčešće 2, ređe 1 i 3, okruglo jajast (prosečne mase 9,56 g, visine 40,5 mm, širine 31,9 mm, debljine 30,5 mm i indeksom oblika ploda 0,89). Klapina je oko ploda dosta debela, zelene boje, pa plodu daje prividno veću krupnoću. Ljuska je svetlobraon boje, naborane površine, debljine 2,02 mm, izraženog šava koji je čvrsto vezan. Dovoljno je čvrsta i podnosi mehaničku doradu ploda (klapinjenje i beljenje). Prilikom krcanja lako se lomi i odvaja od jezgre. Jezgra dobro ispunjava ljusku, odlično se vadi iz iste, prosečnog randmana je 51,4 %, odličnog ukusa i arome. Sadržaj ulja je 70,2 %, a belančevina 13,8 %. Boja jezgre je svetložuta, što ovoj selekciji daje značajnu karakteristiku za kvalitet ploda.


Sazreva krajem septembra i početkom oktobra. Plodove posle berbe treba prosušiti kako bi imali dugu trajašnost.


Po svojim privredno-biološkim osobinama, ova selekcija pripada srednje ranoj grupi po vremenu kretanja, ali zbog izuzetnog kvaliteta jezgre i dobre rodnosti preporučuje se za gajenje u komercijalnim zasadima oraha.

Galerija