Nazad

Zlatka


Sorta Zlatka je nastala hibridizacijom sorti Zholta butilkovidna i Large Sugar Prune. Za sortu je priznata 2008. godine. Selekcionari su dr Dobrivoje Ogašanović, dr Slobodan Milenković i dr Svetlana A. Paunović.


Zlatka cveta u prvoj dekadi aprila i odlikuje se velikom obilnošću cvetanja. U poljskim uslovima, Zlatka je praktično otporna na virus šarke šljive (Plum pox virus). Tokom višegodišnjih ispitivanja u zasadima nije utvrđeno nijedno prirodno zaraženo stablo virusom šarke. Zlatka ispoljava blagu osetljivost na prouzrokovače plamenjače (Polystigma rubrum Pers.) i rđe šljive (Puccinia pruni spinosae Diet.)

Plodovi Zlatke su atraktivnog izgleda, prosečne težine 23,70 g, sa prosečnim randmanom od 95,87%. Boja pokožice ploda je žuta. Mezokarp je žute atraktivne boje. Plodovi u proseku sadrže 15,60% rastvorljivih suvih materija.


Plodovi sazrevaju krajem druge i početkom treće dekade avgusta.


Zlatka je jedina priznata sorta šljive sa žutom bojom pokožice ploda koja je stvorena u Institutu za voćarstvo. Plodovi su pogodni za različite vidove prerade, naročito za proizvodnju kompota.

Galerija