Nazad

Žilavka (Selekcija X/27)


Stvorena je ukrštanjem sorti Druardova maslovka (Président Drouard) i Pariska grofica (Comtesse de Paris). Hibridizacija je sprovedena 1970. godine. Selekcionari su prof. dr Asen Stančević, dr Mihailo Nikolić i Anica Mutapović, inž. voćarstva.


Stablo je srednjebujno, polupiramidalne, relativno guste i razgranate krune. Deblo je pravo, snažno, glatke kore, pepeljastosive boje. Dominiraju prstenasti izraštaji i krute rodne grančice, dok su na višim uspravnim granama, pored terminalnog, rodni i nekoliko vršnih pupoljaka. Grančice su pepeljastosive boje sa izraženim lenticelama. Generativni pupoljci su debeli, kratki, zatupasti. Vegetativni pupoljci su kupasti, zašiljeni i priljubljeni uz grančicu. List je srednje veličine, eliptičnojajastog oblika, svetlozelene boje i neznatno nazubljen. Cvet je srednjekrupan, bele boje, poluotvoren. Cveta srednjerano, sa tendencijom ka srednjepoznom, istovremeno sa sortom Comtesse de Paris. Dobro je oprašuju: Krasanka (Passe Crassane), Viljamovka (William's bon Chrétien), General Lekler (Général Leclerc) i Gijotka (Dr J. Guyot). Rano prorodi i rađa redovno i obilno. Relativno je otporna prema mrazu i suši, i ne pokazuje izraženu osetljivost prema glavnim prouzrokovačima bolesti i štetočinama kruške. Ima dobar afinitet sa dunjom.


Plod je krupan (prosečne mase 200 g), dosta ujednačene krupnoće, pravilnog kruškastog oblika, bez neravnina po površini. Čašično udubljenje je poluduboko i poluotvoreno. Peteljka je srednjeduga i srednjedebela, drvenasta, čvrsta, smeštena na vrhu ploda bez peteljkinog udubljenja. Pokožica ploda je srednjedebela, elastična, zeleno žute osnovne boje, po površini isprskana sitnim, mrkim tačkicama. U punoj zrelosti pokožica ploda je slamastožute boje. Meso ploda je žućkasto, sočno, dovoljno topivo, kiselkasto-slatkog i osvežavajućeg ukusa, vrlo prijatne arome, sadrži 14,5% rastvorljivih suvih materija, 12% ukupnih šećera i 0,3% ukupnih kiselina. Semena kućica, oko koje se nalazi vrlo malo kamenih ćelija, nešto je izdužena i smeštena u sredini ploda. Semenke su izduženojajaste, skoro crne boje i dosta pune.


Sazreva u prvoj dekadi oktobra. Plodovi se odlikuju dobrom transportabilnošću i potencijalom čuvanja, i u standardnoj hladnjači se mogu čuvati do maja.


Odlična zimska kruška, visokog kvaliteta ploda i dugog vremena čuvanja.

Galerija