Nazad

Čačanska crna


Selekcioneri su dr Miloljub Stanisavljević i dr Žarko Tešović. Dobijena je 1980. godine slobodnom oplodnjom sorte Moling džet (Malling Jet), a priznata za sortu 1998. godine.


Žbun je bujan. Grane se u početku razvijaju uspravno, a kasnije pod teretom roda dobijaju raširenu formu. List je krupan, tamnozelene boje sa izraženom nervaturom. Pupoljci su krupni, izduženi. Na dugoj cvetnoj osi se nalazi prosečno 10-15 cvetova. Cvet je krupan sa zelenožutim kruničnim listićima. Odlikuje se srednje ranim kretanjem vegetacije. Srednjerano cveta. Samooplodna je i veoma rodna sorta. U dosadašnjim ispitivanjima nije pokazala izraženu osetljivost prema nepovoljnom uticaju najznačajnijih biotičkih i abiotičkih faktora.


Grozdići su dugi sa prosečno 8,5 bobica. Bobice su krupne (0,82 g), sa prosečno 42 semenke, lako se odvaja od peteljki. Sadržaj rastvorljivih suvih materije je 14,6%, a ukupnih kiselina 2,88%.


Vreme zrenja je srednjerano, istovremeno sa sortom Boldvin (Baldwin). Odlične je transportabilnosti.


Ima umereno izražen miris crne ribizle, zbog čega je veoma pogodna za korišćenje u svežem stanju. Takođe, može se koristiti za preradu i smrzavanje. U dosadašnjim ispitivanjima pokazala je izvanredne rezultate u pogledu rodnosti i kvaliteta plodova. Pogodna je za mehanizovanu berbu ili trešenje, zato što se zrele bobice lako odvajaju od peteljke.

Galerija